Årspris 2018 til ambitiøst uddannelsesprojekt i Silkeborg Kommune

Silkeborg Kommune Rengøring er modtagere af Netværkslokomotivets Årspris 2018, for deres målrettede arbejde med at uddanne alle ansatte til rengøringsteknikere. Et uddannelsesprojekt, der har løftet både medarbejdere og arbejdsplads.

De er stolte. Helt vildt stolte, fristes man til at sige, over det uddannelsesprojekt, de har kørt siden 2014, og som netop er blevet anerkendt ved Netværkslokomotivets årsmøde.

Her modtog Silkeborg Kommune Rengøring nemlig Netværkslokomotivets Årspris 2018. Prisen gives til en arbejdsplads, der har gjort en særlig indsats for at udvikle dansk-, sprog-, IT- og/eller regne-færdighederne hos medarbejdere. Det har Silkeborg Kommune – og mere til.

Tilbage i 2014 besluttede de sig for, at de inden 2020 ville have uddannet alle 225 medarbejdere i sektionen for rengøring til rengøringsteknikere. 60 ansatte har allerede gennemført uddannelsen.

Kæmpe klap på skulderen

Det er et flot og ambitiøst uddannelsesprojekt, som altså har udløst Netværkslokomotivets Årspris 2018, og det er både afdelingsleder Joel Engblad, administrativ leder Rikke Boldsen og afdelingens seks serviceledere helt vildt stolte af.

- Det er et kæmpe klap på skulderen at modtage årsprisen. Vi får bekræftet, at vi gør noget godt for medarbejderne. Jeg synes egentlig, det er alle dem, der er blevet uddannet, der skal have årsprisen. Jeg har dyb respekt for, at de tager uddannelsen, for det er hårdt, og de skal nogle gange kæmpe for det, fortæller administrativ leder og tovholder på projektet, Rikke Boldsen.

Overrækkelse af Årspris 2018
Rikke Boldsen (i midten), administrativ leder i Silkeborg Kommune Rengøring, modtog 14. maj 2018 Netværkslokomotivets Årspris på vegne af sin arbejdsplads. Med prisen følger maleriet 'Slyngning på Skjern Å' af Finn Birkelund (til venstre). Formand for styregruppen Ellen Halling (til højre) overrakte prisen.

"Silkeborg Kommune har givet sig i kast med et langsigtet uddannelsesprojekt, der skal styrke kompetencerne hos en gruppe, der sjældent gøres noget for i den kaliber. Samtidig styrker projektet integrationen, idet mange af de ansatte har udenlandsk baggrund. For de enkelte medarbejdere betyder rengøringstekniker-uddannelsen, at de nu ranker ryggen, når de går på arbejde. De har fået en større faglig stolthed, en øget arbejdsglæde og en større tilknytning til arbejdspladsen og kollegerne. Det vil vi gerne anerkende."

Ellen Halling, formand for Netværkslokomotivets styregruppe.

Fantastisk idé, med knaster

Det er nemlig ikke uden sværdslag for medarbejderne at tage rengøringsteknikeruddannelsen. Det kan godt være en udfordring – det med at uddanne sig. Især, hvis man i udgangspunktet har svært ved at læse og skrive eller tale dansk. Det var Rikke Boldsen slet ikke bevidst om, da hun fik ideen om, at alle medarbejdere skulle opkvalificeres.

- Vi havde på et tidspunkt en medarbejder, der ikke kunne gennemføre uddannelsen, og det var noget af en overraskelse for os. Vi havde ikke forestillet os, at der måske var nogen, der ikke kunne gennemføre. Vi syntes bare, det var en fantastisk idé, vi havde fået med at uddanne alle vores medarbejdere, fortæller Rikke Boldsen.

Heldigvis fik hun ved et tilfælde kontakt til Netværkslokomotivet, der fik sat opkvalificering af de basale færdigheder på skemaet.

- Netværkslokomotivet bekræftede os i, at kompetenceløft er vigtigt. De viste os, hvilke muligheder, vi havde for at hjælpe vores medarbejdere i gang med opkvalificering, og de hjalp os videre til de relevante uddannelsesinstitutioner, husker Rikke Boldsen.

Større faglig stolthed

Resultatet af mødet med Netværkslokomotivet blev, at medarbejderne både dengang og nu starter med at få testet deres læse-, skrive- og regnefærdigheder. Herefter bliver de opkvalificeret på de områder, hvor det er nødvendigt, og så er de ellers klar til at begynde på rengøringsteknikeruddannelsen. En uddannelse, der på alle måder har løftet medarbejderne.

- Vi kan se, hvem af dem, der har været af sted og har taget uddannelsen. De får en anden energi, en større faglig stolthed, og de får skabt nogle relationer til hinanden, som er uvurderlige, fortæller Rikke Boldsen.

Velfortjent festdag

Sammen med resten af sektion Rengøring fejrer hun hvert hold af nyuddannede rengøringsteknikere med en lille reception, hvor de får overrakt eksamensbevis, blomster og en lille nål, de kan sætte i arbejdstøjet som bevis på, at de har gennemført den 26 uger lange rengøringsteknikeruddannelse. Det er en velfortjent festdag, hvor alle udfordringer er glemt – både for medarbejderne og lederne. Der er nemlig meget, der skal gå op i en højere enhed, hvis et uddannelsesprojekt af den kaliber skal lykkes, fortæller afdelingsleder Joel Engblad.

- Vi er et rigtig godt team, der kan få det hele til at gå op. Rikke (Boldsen, red.) er vores nøgleperson og hende, der koordinerer uddannelsesforløbene, mens jeg som øverste leder siger endelig god for planen. Vi har også seks serviceledere, der står med alle de praktiske udfordringer i dagligdagen. Det er dem, der skal finde vikarer, placere dem de rigtige steder og i det hele taget få logistikken til at gå op. Så det er vores fælles indsats, der får projektet til at lykkedes, fortæller Joel Engblad.

Det hele værd

Rikke Boldsen lægger heller ikke skjul på, at det ikke altid er sjovt at prioritere opkvalificering og efteruddannelse. Til gengæld er hun ikke i tvivl om, at det er det helt rigtige at gøre.

- Det er det hele værd. Vi kan se en udvikling hos medarbejderne, og som arbejdsplads synes jeg også, jeg kan se en sammenhæng mellem trivsel og et fald i sygefraværet hos dem, der har været igennem uddannelsesforløbet. Vi får også en bedre kvalitet i rengøringen, så jeg kan kun anbefale andre også at komme i gang med opkvalificering af medarbejderne, lyder det fra Rikke Boldsen.

  • Fakta


    Årspris 2018 blev overrakt ved Netværkslokomotivets Årsmøde i maj måned samme år.

    Årsprisen uddeles en gang årligt til en virksomhed eller enkeltperson, der har gjort en særlig indsats for at udvikle dansk-, sprog-, IT- og/eller regne-kundskaberne hos medarbejderne, og som har videreformidlet arbejdspladsens erfaringer til andre arbejdspladser.