Brug hver eneste mulighed du har for at tale dansk

Tal dansk, så snart muligheden byder sig. Både på arbejde og i fritiden. Det er rådet fra bulgarske Anna Spasova, der har boet, studeret og arbejdet i Danmark de seneste fem år.

Når ambitionerne rækker langt længere end til en gymnasial uddannelse i ens hjemland, hvad gør man så? For 24-årige Anna Spasova fra Bulgarien blev svaret Danmark.

Som 19-årig pakkede hun sine ejendele sammen i hovedstaden Sofia, og tog rejsen til Danmark. Destinationen blev Vejle, hvor hun i dag er bosat med sin danske kæreste. De seneste fem år har hun uddannet sig, først til serviceøkonom og siden bygget ovenpå, så hun i dag kan kalde sig hospitality manager.

Men Anna Spasova er ambitiøs og vil gerne udfordre sig selv. Så hun har selvfølgelig også deltaget i danskundervisning undervejs og opdaget, at der er stor forskel på bulgarsk og dansk.

- Det er svært at lære dansk. Jeg vidste, det var svært, inden jeg kom hertil, men jeg havde aldrig hørt det, før jeg kom til Danmark, fortæller hun med en flot bulgarsk accent på de danske ord, hun indimellem også må lede lidt efter.

Anna Spasova_web
Hvordan lærer man bedst et nyt sprog? For Anna Spasova har det blandt andet været ved at læse bøger skrevet af danske forfattere. Det har ikke kun hjulpet med sproget, men også givet et indblik i den danske kultur. Foto: Jeanette Suell

Hjælp din kollega med at lære dansk

    • Kig på den person, du taler med
    • Giv dig tid til at lytte
    • Hvis du ikke bliver forstået, så sig det på en anden måde
    • Hjælp din kollega med at finde de ord, han/hun mangler
    • Tal tydeligt i et enkelt sprog og i et passende tempo
    • Giv kun få instruktioner ad gangen
    • Dobbelttjek om dine instruktioner er forstået

      Kilde: Sprogcenter Midt

Expats taler engelsk

Og det er svært, det danske sprog. Det fandt Anna Spasova for alvor ud af, da hun samtidig med uddannelsen til serviceøkonom gik til danskundervisning to gange om ugen på Sprogcenter Vejle. En ting er at få undervisning, noget andet officeer at komme ud og få brugt det, man lærer, fortæller hun.

- Problemet var, at når jeg er i expat-omgivelser med mennesker fra andre lande, så taler vi engelsk sammen. Jeg havde ikke arbejde på det tidspunkt, så det var svært at have undervisning og bruge det til noget. Jeg kunne selvfølgelig sige ”hej” og ”tak for i dag,” men det er ikke så mange ting, fortæller hun.

Vil altid prøve på dansk

Så da uddannelsen som hospitality manager kom i hus, begyndte Anna Spasova at se sig om efter et arbejde. Det måtte gerne være et, hvor hun kunne udfordre sig selv sprogligt og blive endnu bedre til at tale dansk. Hun endte i tre måneders praktik ved Scandic Jacob Gade i Vejle som receptionist.

- I starten ville jeg tale engelsk med nogle gæster, hvis jeg ikke forstod dem, eller hvis det var for svært for mig at svare dem på dansk. Men selvfølgelig vil jeg altid prøve på dansk først og så bagefter, hvis det går helt galt, så har jeg mit safety net, som er engelsk, fortæller Anna Spasova.

Selvfølgelig kan du det

Praktikpladsen ved Scandic Jacob Gade i Vejle blev siden vekslet til først en deltidsstilling og siden en fuldtidsstilling, som hun besidder i dag.

Arbejdspladsen er et godt lærested for hende, fordi kollegerne og hendes ledere er gode til at skubbe til hende og give hende troen på, at hun godt kan.

- Jeg har fået stor støtte fra mine ledere. Jeg kan måske godt tænke, at der er noget, jeg ikke kan, men der siger de ”selvfølgelig kan du det, du skal bare prøve.” De tror på mig. Det motiverer mig også, når jeg får en chance som front office-person. Jeg er hotellets ansigt udadtil, og når gæsterne kommer, er jeg den første person de ser, og det er mig, som skal få dem til at føle sig velkomne.

  • Fakta

    Anna Spasova er opvokset i Sofia, Bulgariens hovedstad med 1,5 millioner indbyggere.

    Hun kom til Danmark som 19-årig for at studere.

    Ifølge Danmarks Statistik og Jobindsats.dk er der 9.896 bulgarere i Danmark. Heraf er 8.581 i arbejde.

    Bulgarien blev medlem af EU i 2007.

Det bliver bedre

Men der skal mere end en god arbejdsplads til, hvis man vil lære det danske sprog, har Anna Spasova erfaret. Hun har den indstilling, at hvis man flytter til et andet land, så skal man integrere sig og lære sproget. Selvom det er svært, ved hun af erfaring, at det bliver bedre med tiden.

- Jeg vil sige til andre expats, at det bliver bedre og bedre. Du skal snakke dansk på arbejdet, men du skal også bruge sproget i din egen hverdag. Brug hver eneste mulighed du har for at tale dansk. Selvfølgelig, hvis der er en person, der ikke kan forstå dig, så sig det på engelsk. Men du skal altid prøve på dansk først, råder Anna Spasova, der har et ekstra råd til andre expats.

- Det har været en stor hjælp for mig at læse danske bøger af danske forfattere. Det hjælper med sproget og udtrykkene men siger også noget om, hvordan kulturen er.

Et trin ad gangen

I december afslutter Anna Spasova FVU-læsning trin fire på Sprogcenter Vejle. Her har hun lært det danske sprog endnu bedre at kende, men hun er ikke færdig endnu. Både sprogligt og karrieremæssigt har hun flere ambitioner.

- Jeg har lyst til at udvikle mig i min branche. Jeg vil gerne op på ledelsesniveau. Det kommer med erfaringen, og jeg har ikke været så længe i branchen, så jeg tager bare et trin ad gangen. Og jeg har stadig lang vej med at blive bedre til dansk. Jeg er bare glad for, at jeg har lagt så meget arbejde i det og har den rette motivation for at lære sproget.