Fra hiv og sving til humor og åben snak

Hver tredje virksomhed synes, det er svært at tale med medarbejderne om kompetenceløft af deres læse- og skrivefærdigheder. Hos entreprenørvirksomheden Svend Erik Lind A/S har de taget tyren ved hornene og sat gang i snakken.

En undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (udgivet sommeren 2018) viser, at 41 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen synes, det er svært at tale med deres medarbejdere om, at de har brug for at blive bedre til at læse og skrive. I entreprenørvirksomheden Svend Erik Lind A/S er snakken også tidligere gået med hiv og sving. Men med spidsfindighed og en vilje til selv at gå forrest er den fortælling vendt på hovedet, og i dag snakker kollegerne åbent om at have behov for at blive bedre til at læse og skrive.

Ingen peger fingre

- Vi vidste godt, at nogle af medarbejderne havde problemer med at læse og skrive, og vi havde også talt om, hvordan vi skulle få taget hul på det, husker kontormedarbejder Birgitte Rask.

Hun kan godt genkende billedet af, at det kan være svært at tale med medarbejderne om deres behov for at blive bedre til at læse og skrive. For hende handler det om, at der ikke er nogen, der skal hænges ud.

- Det er så vigtigt for os ikke at hænge folk ud. Der er ingen her, der peger fingre af nogen, men når vi har snakket om det, kan vi alligevel godt mærke, at folk trækker sig og stiller sig bagerst i flokken, fordi de ikke vil udstilles, fortæller hun.

Fakta

  • EVA-undersøgelse: Virksomheder og medarbejdernes basale færdigheder

    I sommeren 2018 udgav EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) en analyse, der viser, at hver tredje virksomhed finder det svært at tale med deres medarbejdere om kompetenceløft af basale færdigheder som at læse og skrive.

    I bygge- og anlægsbranchen svarer 41 procent af virksomhederne, det er udfordrende. 44 procent i samme branche synes også, det er medarbejdernes eget ansvar at forbedre deres basale færdigheder.

    Ifølge den seneste PIAAC-undersøgelse har 583.000 danskere svage læse- og skrivefærdigheder.

  • Svend Erik Lind A/S

    Entreprenørvirksomheden Svend Erik Lind A/S ligger i udkanten af Horsens og har eksisteret i mere end 30 år. De har omkring 40 ansatte og udfører opgaver som brolægger, anlægsgartner og autoriseret kloakmester.

Væltet bagover

Et opkald fra Netværkslokomotivet gav anledning til at få taget hul på snakken på en ny måde – nemlig med tipskuponer.

- Vi havde en bustur, hvor vi delte Netværkslokomotivets tipskuponer ud og fortalte lidt om det her med opkvalificering. Det var vores måde at få skabt grobund for snakken på og få spurgt, om det var noget, medarbejderne havde lyst til, siger Birgitte Rask.

Og det virkede. Sådan da i hvert fald. Der skulle godt nok lige et besøg fra ordblindekonsulent hristian Bock og Netværkslokomotivets pølsevogn til, men så var medarbejderne også overbeviste.

- Medarbejderne blev helt væltet bagover af Christian Bock. Og snakken ved pølsevognen bagefter var også rigtig god. Det var i det hele taget en mega god dag, husker kontormedarbejder Stine Bentsen, og bliver fulgt op af Henrik Laugesen, brolægger i Svend Erik Lind A/S.

- Det var fedt, at han (Christian Bock, red.) var så ærlig omkring sin ordblindhed. Det var bare rigtig godt.

Brolægger ved Svend Erik Lind, Henrik Laugesen
Brolægger Henrik Laugesen er ordblind og deltager en gang om ugen i ordblindeundervisning sammen med fem kolleger: ”Det er vigtigt for mig. I dagligdagen skal jeg skrive ned, hvad jeg bruger af materialer, og jeg skal kunne læse de opgaver, jeg får. Det får jeg hjælpemidler til nu, og det virker rimelig godt,” fortæller han. Foto: Jeanette Suell

Relevant for alle

Henrik Laugesen er en af de medarbejdere, der sidenhen sagde ja til at få testet sine basale færdigheder. Det samme gjorde Stine Bentsen – fordi det ikke handlede om at udstille nogen, siger hun.

- Jeg tog selv testen for at gå foran og vise, at det her var relevant for alle, fortæller hun.

Den nye åbenhed virker. Helt utroligt godt, faktisk.

- Alle var helt åbne omkring det den dag, vi blev testet. De kom endda herover på kontoret og stod og sammenlignede resultater, griner hun.

Rundstykker og kaffe

17 medarbejdere ud af knap 40 sagde ja til at få testet deres færdigheder. Seks af dem blev testet ordblinde, heriblandt Henrik Laugesen. De seks bruger i øjeblikket deres fredage på ordblindeundervisning. Det er godt for dem, og det er godt for snakken om behovet for opkvalificering.

- En af medarbejderne har været herovre på kontoret flere gange og spørge, hvornår han kan komme på et undervisningshold, fortæller Stine Bentsen, og blandt kollegerne ude på pladserne er der også plads til humor og drillerier.

- Vi snakker om det blandt kollegerne. De kommer med stikpiller som ”ha ha, nu skal I i skole igen.” Så svarer jeg jo bare tilbage, at ”ja, det er rigtigt, men til gengæld får jeg rundstykker og kaffe, og kan sidde inden for i tørvejr,” smiler Henrik Laugesen.

Arbejdsglæden er øget

Den snak, der startede med hiv og sving, er blevet erstattet med humor og åbenhed. På den måde fjerner Svend Erik Lind A/S sig fra de 41 procent af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen, der synes, det er udfordrende at tale om kompetenceløft af læse- og skrivefærdigheder. Derudover har de fået gang i opkvalificeringen af medarbejderne – og dét er de glade for.

- For os er opkvalificeringen med til at fastholde nogle dygtige folk, og det giver også et bedre fællesskab og en bedre ånd på stedet. Det er med til at øge arbejdsglæden. Det medvirker vi gerne til, siger Birgitte Rask.