Der er nogen, der vil sige, vi gjorde en forskel

Netværkslokomotivet synger formentlig på sidste vers. Til nytår er pengekassen tom, og der er ingen til at fylde den op igen. Læs her, hvordan det hele startede på en kaffefabrik for 23 år siden.

Netværkslokomotivet udspringer hos en produktionsleder på Merrild Kaffe A/S i Kolding. For 23 år siden startede Mogens Schmidt Netværkslokomotivet i samarbejde med Ordblindeforeningen og en række andre virksomheder i Kolding-området, der havde svært ved at få deres medarbejdere af sted på opkvalificerende kurser.

Siden dengang er konsulentstaben i Netværkslokomotivet vokset og vokset, og der er drukket utallige kopper kaffe hos virksomheder og samarbejdspartnere. Men til nytår sættes det sidste punktum formentlig i den fortælling.

Netværkslokomotivets økonomiske fundament har hidtil bestået af en bevilling fra statens satspulje. Den bevilling udløber til nytår, og hverken beskæftigelsesministeren eller børne- og undervisningsministeren har ønsket at finde anden finansiering. Det kalder på et tilbageblik på de seneste 23 års arbejde med at gøre en forskel for virksomheder og medarbejdere.

  • Fakta om Netværkslokomotivet

    Netværkslokomotivet har eksisteret i 23 år.

    Siden sidste satspuljebevilling i 2017 har 11 konsulenter hjulpet 23.000 medarbejdere på 700 danske virksomheder med at få screenet deres færdigheder.

    I en evaluering af Netværkslokomotivet lavet af Rambøll svarer 75% af de adspurgte virksomheder, at de helst vil samarbejde med Netværkslokomotivet i forhold til at igangsætte opkvalificering målrettet almene kompetencer.

Skal vi køre eller skal vi aflyse?

Faktisk var det lige før, Netværkslokomotivet aldrig var blevet til noget. For nok var der virksomheder på Koldingegnen, der mente, at deres medarbejdere skulle have bedre almene færdigheder. Men ikke alle medarbejdere var enige i den betragtning. Så det første virksomhedshold, som Netværkslokomotivet – med Mogens Schmidt i spidsen – fik stablet på benene, var nær aldrig blevet til noget.

– Jeg husker det første hold, vi skulle starte op meget, meget tydeligt. Jeg blev ringet op lige før sommerferien og fik at vide, at der ikke var så mange tilmeldte. ”Så skal vi køre eller skal vi aflyse,” spurgte skolen. Jeg tænkte, at hvis vi aflyser, så bliver det her ikke til mere. Så jeg tog den beslutning, at vi kørte på. Det var den måde, netværket rigtig kom i gang på, fortæller Mogens Schmidt.

Kaffekop, blok og kuglepen på bord
Det var konsulent Mogens Schmidt, der i 1997 fik ideen til Netværkslokomotivet. Dengang var han produktionsleder på kaffefabrikken Merrild A/S i Kolding. Siden er der drukket tusindvis af kopper kaffe på utallige virksomhedsbesøg. Foto: Engin Akyurt

Uvurderlig uafhængighed

Siden da voksede netværket sig efterhånden større og større, og i 1999 fik projektet sit første tilskud fra satspuljen. I 2002 sagde Mogens Schmidt sin stilling ved Merrild Kaffe A/S op, så han kunne hellige sig arbejdet ved Netværkslokomotivet fuld tid. I dag har han 12 kolleger fordelt på tre kontorer i Horsens, Herning og København.

En af de kolleger er teamleder Per Andersen. Han fortæller om en markant udvikling af Netværkslokomotivet, der dog altid har stået fast på sit grundlæggende fundament.

– Vi har altid haft som grundlag, at vi skal fortælle virksomheder om mulighederne inden for FVU og OBU, men med årerne er vi gået mere i dybden. I dag arbejder vi med ledelsesmæssig forankring, kurser for nøglepersoner, sprogpolitikker og meget mere, fortæller Per Andersen.

Han mener, Netværkslokomotivets store styrke er den økonomiske uafhængighed og uvildighed.

– Vores uafhængighed er og har været helt altafgørende. Det er den, alle virksomhederne elsker. Her kommer der endelig nogle, som kan lede dem hen til tingene og kan svare på en masse spørgsmål, uden de forventer noget den anden vej, siger Per Andersen.

Dagens gode gerning

Nu er 23 års arbejde med at sikre både små og store virksomheder succesfulde uddannelsesforløb slut. Om lidt bliver der stille, som Kim Larsen synger. Så hvad er manden, der startede det hele på kaffefabrikken i 1997 mest stolt af?

– Når jeg tænker på, hvordan det var fra starten, og hvad det er blevet til - det er jo i sig selv en succes. For mig har det også handlet om, at hver dag jeg er stået op og er taget på arbejde, så har jeg gjort en forskel. Jeg er interesseret i at forbedre menneskers livskvalitet. Det er det, vi har gjort, siger Mogens Schmidt.

Per Andersen er enig.

– Det her, det giver bare noget. Om man besøger en virksomhed med 50 ansatte, og der kun er én, man kan flytte – så har vi gjort dagens gode gerning. Det er dét, der betyder noget. Vi oplever også en utrolig opbakning fra virksomheder, organisationer og samarbejdspartnere lige nu, så vi må have gjort et eller andet rigtigt. Der er nogle, der vil sige, vi gjorde en forskel. Og dét betyder enormt meget for os.