FVU-kursus har givet mod til at tale engelsk

Tre viceværter hos Ikast Andelsboligforening afsluttede i sommeren 2019 kurset FVU-engelsk. Det har givet dem mod på at tale engelsk i dagligdagen.

Hvad hedder radiator på engelsk, og hvordan forklarer man, hvordan en nøglebrik virker? Dét ved de tre viceværter ved Ikast Andelsboligforening, 54-årige Brian Mørup Christensen, 48-årige Rudi Hagner og 58-årige Ernst Dalgaard, efter de i sommeren 2019 afsluttede det virksomhedsrettede engelskkursus, FVU-engelsk.

Nu har de haft nogle måneder til at bruge de nye gloser, de har lært, og svaret fra de tre viceværter er klart: Det har været godt givet ud
at deltage på kurset.

- Vi har mest manglet det, når vi er ude ved de lejere, der kun kan tale engelsk. Lidt skoleengelsk kan man selvfølgelig godt, men ellers har de peget på, hvad der skal laves, eller vi har peget på, hvad der skal laves. Det er blevet meget bedre, efter vi har været på kursus. Man tør ligesom bedre tale, også selvom det måske er forkert, det man siger, fortæller vicevært Ernst Dalgaard.

Vi taler engelsk dagligt

Det er driftsleder i Ikast Andelsboligforening Erik Nielsen, der har opfordret viceværterne til at melde sig til kurset. Ligesom viceværterne selv oplever han også, at modet til at tale engelsk er blevet større.

- Kollegerne har fået mere mod på at tale engelsk. Man lærer det ikke ved bare at gå og tænke det. Man skal tale det. De har brug for at kunne engelsk – og de får kun mere brug for det, siger han og fortæller, hvordan han som nyansat for 14 år siden ikke oplevede det samme behov for at kunne tale andet end dansk.

- Da jeg startede her for 14 år siden, da talte vi måske engelsk to gange om måneden. I dag er det dagligt. Vi er blevet meget mere multietniske. Der kommer så mange nationaliteter til landet, så det er en nødvendighed. Hvis vi kan et fælles sprog, så er chancen for at misforstå hinanden mindre, mener han.

FVU-engelsk

  • Fakta

    FVU-engelsk er et virksomhedsrettet forløb, hvor undervisningen så vidt muligt tager afsæt i hverdagens opgaver.

    Undervisningen er både rettet mod medarbejdere, der slet ikke kan noget engelsk og medarbejdere, der har nogen erfaring.

Efterspurgt engelskkursus

Derfor havde han ikke mange betænkeligheder, da han i foråret fik muligheden for at sende sine viceværter på engelskkursus.

- Jeg er en del af Entreprenørnetværket i Ikast, og her talte jeg med vores konkollegaer fra boligselskabet Bomidtvest. De fortalte, at deres viceværter havde efterspurgt engelskkurser. Jeg sagde, at jeg gerne ville bidrage med mine viceværter, så vi kunne få et hold op at stå. Alle de, der ville af sted, kunne komme det.

Ikast Andelsboligforening
Driftsleder ved Ikast Andelsboligforening Erik Nielsen (tv.) har haft viceværterne Ernst Dalgaard og Rudi Hagner på engelskkursus. Et frivilligt tilbud, de begge har været glade for. Foto: Erik Serup Hansen

Bare gør det

Det blev til tre viceværter fra Ikast Andelsboligforening og syv fra Bomidtvest. Undervisningen foregik to gange om ugen i tre timer i lokaler ved Bomidtvest.

Både de viceværter, der har været af sted og driftsleder Erik Nielsen vil anbefale andre at deltage i FVU-engelskkurset, hvis det kniber med de engelske gloser.

- Jeg er glad for, de (viceværterne, red.) gjorde det. Det var nogle dygtige medarbejdere, jeg sendte af sted, men de var blevet endnu dygtigere, da de kom tilbage. De er blevet opkvalificerede, siger driftsleder Erik Nielsen.

For vicevært Rudi Hagner er anbefalingen også utvetydig.

- Det er godt at få frisket det op, også selvom man synes, det går godt nok på engelsk. Så har vi også fået de fagudtryk, vi mangler. Det kan man altid bruge. Så bare gør det – det kan anbefales.