Ingen hus uden et fundament

Regeringen skal huske de grundlæggende færdigheder, når de vil opkvalificere ledige til brancher med rekrutteringsproblemer.

Indlæg af konsulent Per Andersen

”Antallet af virksomheder, som har svært ved at finde medarbejdere, stiger og er på det højeste niveau i ti år."

Sådan står der i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet den 19. juni 2018.

Udfordringen med at rekruttere medarbejdere er størst i brancherne bygge og anlæg, handel, sundhed og socialvæsen, industri samt hotel og restauration. Og regeringen er for nylig kommet med et udspil, der blandt andet lægger op til, at flere ledige kan blive opkvalificeret inden for brancher med efterspørgsel.

Derudover foreslår regeringen også at gøre godt 20.000 flere kontanthjælpsmodtagere jobparate.

Succesfuld opkvalificering

I Netværkslokomotivet arbejder vi med opkvalificering af medarbejderes grundlæggende færdigheder inden for dansk, matematik og it. Vi ved, hvor vigtigt det er, at se på netop de færdigheder før noget andet. Hvis ikke de er på plads, og hvis barriererne for uddannelse, skolebænk, tests og prøver ikke er fjernet, kan det være rigtig svært at få gang i uddannelse og opkvalificering.

Omvendt viser vores arbejde, at når barriererne fjernes, og når opkvalificeringen af de grundlæggende færdigheder er godt i gang og medarbejderne oplever, at de faktisk godt kan, så vokser de.

De får større selvtillid og en øget motivation for at lære mere.

Test de grundlæggende færdigheder først

Vi har gode erfaringer med at fjerne uddannelsesbarriererne, med at skabe motivation og give sparring til arbejdspladser, der skal i gang med opkvalificering af deres medarbejdere.

Vi ved, hvad der skal til for, at det lykkedes. Og vi giver gerne vores erfaringer videre til regeringen, når de skal arbejde videre med udspillet, der skal sikre kvalificeret arbejdskraft i hele landet.

For du kan ikke bygge et hus uden at have fundamentet på plads. Mange af de nuværende ledige og kontanthjælpsmodtagere har ikke fundamentet på plads. Og det nytter ikke at bygge oven på noget, der ikke er der. Det skaber modvilje, frustration og nederlag blandt de ledige og kontanthjælpsmodtagerne.

Men når opkvalificeringen af de grundlæggende færdigheder prioriteres kalder det i stedet på selvtillid, motivation og øget lyst til at lære mere. Dét er vejen til kvalificeret arbejdskraft i de brancher, der higer efter det.